Dat puzzelen leuk is weten we, maar dat het ook heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen en volwassenen is minder bekend. In dit artikel vind je 5 redenen waarom het puzzelen en bezig zijn met breinbrekers zo goed voor je is.
Ruimtelijk denken
Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die veel puzzelen uiteindelijk een beter ruimtelijk inzicht ontwikkelen. Dit ruimtelijk denken heb je nodig bij wiskunde en een aantal technische vakken. Natuurlijk heeft niet ieder persoon in basis dezelfde capaciteiten als het gaat om ruimtelijk denken. Dit is voor een groot gedeelte ook meegegeven in je genen. Maar door regelmatig te puzzelen kan iedereen zijn capaciteiten verbeteren.
Concentratie
Door intensief bezig te zijn met een breinbreker verbetert jouw concentratie- en doorzettingsvermogen. Hoe vaker je speelt met een breinbreker, des te beter jouw concentratie wordt.
Verhogen van jouw IQ
Toch goed om te weten dat je echt slimmer kunt worden door meer met puzzels bezig te zijn. Het maakt nog niet eens uit wat voor soort puzzel je uitkiest, als er maar uitdaging in zit en het jouw brein in beweging zet. Het bezig zijn met vormen, figuren, woorden of cijfers stimuleert jouw hersenen en gedachteproces. Daardoor blijf je actiever en kun je jouw IQ echt verbeteren.
Motoriek
Als kind begin je al met het onbewust trainen van jouw motoriek. Allereerst door blokjes gewoon op te pakken en later in bijpassende openingen te doen. Het spelen met breinbrekers verfijnt deze motoriek. Vaak gaat het om precieze handelingen of je moet dingen doen met een vaste hand. Dat is perfect te trainen met breinbrekers. Elk spel heeft zo zijn eigen kenmerken en verbeterfuncties voor de motoriek.
Geheugen
Een mens beschikt over 3 soorten geheugen.
– Het zintuiglijk geheugen: Geeft de reacties op de indrukken van onze zintuigen en is van zeer korte duur
– Korte termijn geheugen: Het opslaan van taakrelevante informatie van de actieve denkprocessen maar wordt niet voor de lange duur opgeslagen
– Lange termijn geheugen: Hierin wordt informatie voor langere tijd opgeslagen. Waarbij het wel enige tijd duurt voordat deze informatie ook daadwerkelijk blijft hangen. De capaciteit van ons lange termijn geheugen is overigens beperkt net als bij een harde schijf past er maar een bepaalde hoeveelheid informatie op.
Marcel Danesi hoogleraar en schrijver van het boek ‘Extreme Brain Work Out’ geeft aan dat breinbrekers de geest verscherpen, de hersenen fit houden en het geheugen verbeteren.
De breinbrekers van PuzzleMuzzle zijn allen ingedeeld in verschillende moeilijksheidscategorieën zodat er voor iedere persoon een bijpassende breinbreker is te vinden. Van eenvoudig tot extreem moeilijk. Informatie over deze categorieën is te vinden bij de meest gestelde vragen. De indeling van onze Wooden en Metal Puzzle Collections zijn hier een mooi voorbeeld van.