Basics voor het oplossen van een breinbreker.

Regelmatig krijg ik de vraag hoe een bepaalde breinbreker opgelost kan worden. Natuurlijk heb ik van de meeste breinbrekers die PuzzleMuzzle verkoopt via de webshop, wel een oplossing voorhanden. Tevens staan er van een aantal breinbrekers korte instructievideo’s op ons YouTube-kanaal. Maar uiteindelijk geeft het natuurlijk toch meer voldoening als je zelf tot de oplossing komt. In deze blog een aantal basisadviezen die tot een succesvolle oplossing van onze puzzels kan leiden.

Indeling

De breinbrekers die wij aanbieden zijn grofweg in 2 soorten in te delen.

  1. De groep breinbrekers waarbij de oplossing gevonden moet worden door te draaien aan het object. Deze groep puzzels gaat niet uit elkaar en blijft tijdens de zoektocht naar de oplossing één geheel en verandert daarbij hoogstens een beetje van vorm. Onze puzzels Brainstring Advanced, Molecube en Gear Ball zijn hiervan goede voorbeelden.
  2. De andere groep puzzels hebben het kenmerk dat ze eerst uit elkaar moeten worden gehaald om vervolgens weer in elkaar te worden gezet. De Archimedes’ Star, Cast Ring en Expert Wooden Puzzles Collection behoren onder andere tot deze groep.

Factoren van invloed

Natuurlijk is het (snel) vinden van de oplossing afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Moeilijkheidsgraad van de breinbreker: De ene breinbreker is makkelijker op te lossen dan de andere omdat het aantal mogelijkheden tot het komen van een oplossing verschilt. Als een breinbreker minder mogelijkheden heeft dan zal de moeilijkheidsgraad niet zo hoog zijn en de puzzel sneller zijn opgelost.
  2. De vaardigheid van de persoon: Iedere persoon heeft een andere vaardigheid als het gaat om het oplossen van breinbrekers. Er zijn mensen die de meest moeilijke puzzels in korte tijd kunnen oplossen. Vaak tot verbazing van andere personen. Maar er zijn ook mensen die helemaal geen gevoel hebben als het om breinbrekers gaat waardoor ze na een uur nog steeds geen enkel beeld hebben bij de werking van de puzzel die ze in hun handen hebben.
  3. De geoefendheid van de persoon: Het oplossen van breinbrekers heeft ook te maken met oefening. Hoe vaker je bezig bent met dit soort puzzels hoe meer inzicht je gaat krijgen.
  4. Geduld: “Geduld is een schone zaak” is een tegelwijsheid die ook hierbij helemaal opgaat. Daar waar de ene persoon de breinbreker na 3 minuten al vertwijfeld in de hoek gooit zijn er ook mensen die zich juist vastbijten en niet rusten totdat de oplossing is gevonden.

Oplossing

Wat zijn nu slimme tips om eerder tot een oplossing te komen bij breinbrekers die tot de groep behoren van de puzzels die niet uit elkaar kunnen en waarbij de oplossing vaak door draaien kan worden bereikt.

De breinbreker -zoals PuzzleMuzzle die verkoopt- zit altijd in de opgeloste vorm in de verpakking. Het is belangrijk om niet meteen de hele puzzel door elkaar te doen. Bekijk eerst welke mogelijke bewegingen je kunt uitvoeren en wat daarvan het effect is op de breinbreker. Zorg vervolgens dat je elke keer probeert terug te gaan naar de opgeloste vorm totdat je inzicht heb verkregen in de verschillende mogelijkheden van de puzzel. Schrijf desnoods jouw bevindingen op zodat je in een later stadium dit nog eens na kunt lezen. Als je vervolgens met de breinbreker echt aan de gang gaat, zul je zien dat je met meer inzicht kunt gaan werken aan het oplossen.

Bij de groep breinbrekers waar de onderdelen wel uit elkaar moeten worden gehaald is het belangrijk dat je zeer goed oplet hoe de breinbreker in opgeloste vorm in elkaar zit. Vandaar ga je proberen om per onderdeel de puzzel uit elkaar te halen. Kijk daarbij goed wat je exact doet en hoe het onderdeel in de totale breinbreker past. Als je bij deze groep heel goed oplet bij het uit elkaar halen dan zul je zien dat het in elkaar zetten ook een stuk eenvoudiger wordt.

Natuurlijk is het zo dat als je bovenstaande tips niet opvolgt, de uitdaging nog veel groter is. Maar zeker bij de puzzels met een hoge moeilijkheidsgraad zul je zien dat de uitdaging met opvolging van de tips nog steeds erg groot is. PuzzleMuzzle biedt breinbrekers aan die zelfs met de beschrijving van de oplossing nog steeds een ongelofelijke uitdaging bieden. De expert en extreme puzzles collection zijn hiervan een goed voorbeeld.

Veel puzzelplezier en verlies vooral niet jouw geduld.

Leave a Comment

vier × 4 =

Neem contact met ons op.

Wij reageren zo spoedig mogelijk op jouw mail.

Not readable? Change text. captcha txt
0
De waardering van puzzlemuzzle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 53 reviews.
Brainstring Advanced hersenkrakerPuzzleMuzzle hergebruikt verpakkingen